emaerket

Hårtab

Juster din søgning

Juster din søgning

Kategori
Balsam (5) Gråt Hår (2) Hårkur (3) Hårtab (20) Krøllet hår (1) Shampoo (7)
Mærker
Type
Stjerner
 
Hårtab er noget som rammer rigtigt mange middelaldrende personer og er ofte genetisk og svært at bekæmpe, men det er ikke umuligt! Hos Lé Luna har vi udvalgt de bedste hårtab produkter for at sikre os at du kan genvinde din selvtiillid og hjælpe dig med at overkomme uønskede tegn på hårtab.
Hårtab er noget som rammer rigtigt mange middelaldrende personer og er ofte genetisk og svært at bekæmpe, men det er ikke umuligt! Hos Lé Luna har vi udvalgt de bedste hårtab produkter for at sikre os at du kan genvinde din selvtiillid og hjælpe dig med at overkomme uønskede tegn på hårtab.
Vis som
Sorter efter

Generel information om hår og hårvækst

For at kunne forstå hvordan hårtab foregår, hvordan man kan bekæmpe det, samt identificere de produkter mod hårtab på markedet, som vil passe bedst til dig, er det vigtigt at tilegne sig en generel forståelse af hvordan vores hår opbygges og hvad det er der kan påvirke hårets vækst.

Med undtagelse af håndflader og i fodens sål, kan man finde hårvækst overalt på den menneskelige hud. Flere steder er hårene dog så små og tynde at man næsten ikke kan se dem med det blotte øje.

Den gennemsnitlige voksen har omkring 100.000 til 150.000 hår på hovedet og mister omkring 100 af dem om dagen. Så selv hvis du begynder at se et par hår på hårbørsten når du børster håret, eller der ligger et par hår i sofaen når du rejser dig, betyder det nødvendigvis ikke at du behøver at gå i panik.

Hårstråets Vækstcyklus

Hvert hårstrå, også kendt som follikel, har sin egen individuelle vækstcyklus. Denne cyklus kan blive påvirket og forstyrret af flere forskellige ting. Disse forstyrrelser kan alle forårsage trælse bivirkninger – oftest hårtab. Cyklussen kan blive påvirket af ting som alder, stress, kosmetiske produkter, sygdomsforløb og lignende (læs mere om årsagerne nedenfor). Folliklens livscyklus er opdelt i tre faser:

 • Den anagene fase - Her er hårets vækst aktivt. Det varer typisk mellem to til seks år.
 • Den katagene fase - Her sker overgangen fra vækst til hvilefasen. Det varer typisk to til tre uger.
 • Den telogene fase - Her sker der et naturligt hårtab, håret falder ud og et nyt hår erstatter det og begynder i den anagene fase igen. Denne fase varer typisk to til tre måneder.

Det er vigtigt at have en grundlæggende forståelse for denne vækstcyklus, hvis man søger en forståelse af hvordan hårtabsbehandlinger kan hjælpe med at bekæmpe hårtab.

haarvaekstcyklus

Årsagerne til Hårtab

Der er mange faktorer, hvis påvirkning kan føre til hårtab hos både mænd og kvinder. De hyppigste årsager er ofte faktorer som har hormonpåvirkende karakter. Det kan blandt andet være relateret til faktorer som stress, alder, livsstil eller bare være din genetiske sammensætning.

En af de mest normale årsager til hårtab er alderdom. Som tiden går og vi bliver ældre, kan det ske at den ovennævnte hårvækstcyklus bliver forstyrret og hårvæksten hæmmes derved. En anden forholdsvis normal årsag til hårtab er det man kalder androgen alopeci, bedre kendt som arveligt skaldethed. Udover de to forholdsvist normale årsager, kan der også være en række andre årsager til dit hårtab:

Hormoner: Hormonelle forandringer kan forårsage midlertidigt tab af hår. Det er ofte en af årsagerne til pludseligt hårtab hos kvinder, da de i deres voksne liv ofte gennemgår flere hormonelle forandringer en mænd: blandt andet graviditet, barsel, brug af p-piller eller overgangsalderen. Det kan dog også være en årsag til hårtab hos mænd.

Gener: Det sker også at hårtab er noget som skyldes dine medfødte gener. Blandt andet den arvelige skaldethed (androgen alopeci) skyldes nedarvede gener fra forældre eller bedsteforældre. Hårtab som skyldes gener ses hovedsageligt hos mænd og udtyndingen kan allerede forekomme så tidligt som pubertetsalderen.

Stress, sygdom og graviditet: kan også være medvirkende til hårtab. Det samme kan hovedbundsinfektioner eller andre hudlidelser i hovedbunden. Det er derfor vigtigt at passe godt på huden i sin hovedbund for at bekæmpe hårtab.

Narkotika: Her tænkes hovedsageligt på ting som lægemidler der bruges til at behandle kræft, såsom kemoterapi. Derudover kan også blodfortyndende- og kontrollerende medicin have en negativ indflydelse på hårvækstcyklussen.

Kosmetiske procedurer: Hvis du for eksempel ofte får foretaget permanenter, blegning eller farvning af håret kan dette være med til at fremskynde tyndt hår og hårtab. Disse behandlinger kan dog ikke føre til decideret skaldethed, men i stedet kan du komme til at se at dit hår vil blive tyndere og mere skadet med tiden. Det kan dog ske, i yderst sjældne tilfælde, at der kan ske alvorlige skader på håret eller hovedbunden som kan føre til skaldede pletter som kan være permanente. Derudover kan de forkerte produkter mod hårtab faktisk have en omvendt effekt.

Chok: Det sker også at man ser hårtab efter man har været udsat for en eller anden form for chok – det kan både være fysisk eller følelsesmæssigt.

Medicinske problemer: Hvis man døjer med medicinske problemer såsom lupus, jernmangel, diabetes, anæmi eller spiseforstyrrelser, kan disse også være årsagen til hårtab. Derudover kan også problemer med skjoldbruskirtlen give anledning til hårtab, da det kan forårsage en hormonel forandring i kroppen, som jo som tidligere nævnt også kan påvirke hårets vækstcyklus.

Kost:En kost hvori der ikke indgår tilstrækkeligt med B- og D-Vitamin, samt Biotin, kan også ofte føre til tyndere hår og hårtab.

Typer af Hårtab

Hårtabsproblemer er ikke noget der kun rammer mænd – det rammer i stor stil også kvinder. Hårtab hos kvinder er dog kun meget sjældent forbundet med direkte skaldethed og det viser sig derfor oftere i form af tyndere hårvækst, hvilket ofte kan være et hårdt slag mod selvtilliden. På billedet herunder, ses de forskellige typer af hårtab hos mænd og kvinder, samt længere nede vil du kunne finde en beskrivelse og dertilhørende metoder til at bekæmpe de enkelte typer.

Involutional Alopecia

haartab-img1

Telogen Effluvium

haartab-img2

Mandligt Mønster Skaldethed

haartab-img3

Kvindeligt Mønster Skaldethed

haartab-img4

Pletvist Hårtab

haartab-img5

tinea capiti

haartab-img6

Traumatisk Alopeci

haartab-img7

trichotillomania

haartab-img8

Involutional Alopecia

Denne afart af hårtab kendetegnes typisk ved at det er noget som fremkommer i takt med at vi bliver ældre. Med alderen ses ofte en hæmning af hårets vækstcyklus som fører til en reduktion af både tykkelsen og hastigheden hvormed håret gror. Denne årsag til hårtab, som er den hyppigst forekommende, kaldes involutional alopecia og skyldes at hårfolliklerne begynder at gå ind i telogen-fasen.

 • Involutional Alopecia kan ikke behandles 100% med hårtab produkter, men kan bekæmpes med kosttilskud, cremer, minoxidil eller lignende til stimulering af hårfolliklerne.
 • Du bør desuden reducere dine hårvaske til 1-2 gange om ugen.
 • Derudover bør du investere i en shampoo som er specielt udviklet til at rense hovedbunden uden kemikalier og potentielt skadelige ingredienser – shampoos som er udviklet mod hårtab overholder typisk disse krav.

Telogen Effluvium

Hvis du lider af Telogen Effluvium vil du typisk kunne opleve hårtab som varer i midlertidige perioder. Det kan vare helt ned til få uger og op til flere måneder. Årsagerne til det er typisk at man har været udsat for en stresset periode eller været gennem et sygdomsforløb, som kan forårsage at en stor del af hårene går i den telogene fase på samme tid. For at bekæmpe dette bør du identificere årsagen til det midlertidige hårtab og gøre hvad du kan for stoppe denne årsag.

Mandligt Mønster Skaldethed

Androgen Alopecia (også kendt som mandligt mønster skaldethed), viser sig ofte som hårtab i et M-lignende mønster, hvor du kan opleve udtynding eller decideret hårtab fra tindingerne eller månen. Det ses nogle gange helt ned i teenageårene. Håret vil blive finere og tyndere og kan være rigtigt træls for selvtilliden i så tidlig en alder.

 • Sørg for at dit hår får det rigtige niveau af næringsstoffer. Her taler vi hovedsageligt om B- og D-Vitaminer samt Biotin. Alt dette kan du få ved at bruge et effektivt kosttilskud eller produkter mod hårtab som TRX2.
 • Sørg for at fastholde en balanceret kost og dyrke motion, da en sund livsstil ofte kan påvirke hårtab forårsaget af Androgen Alopecia.

Kvindeligt Mønster Skaldethed

Denne type hårtab forårsager ofte en generel udtynding af dit hår og kan ses over hele hovedbunden. I takt med at hårtabet opstår, bliver din hovedbund mere synlig. Denne type fører dog sjældent til permanent skaldethed. Kvindeligt mønster skaldethed begynder ofte tidligt og mange kan allerede se at deres hår begynder at blive tyndere i starten af deres 20’ere. Dog kan man sjældent se markant tyndt hår før man når op i 40’erne. Hjælp og forebyggelse af denne type hårtab, er det samme som ved mandligt mønster skaldethed.

Pletvist Hårtab

Pletvist hårtab eller Alopecia Areata er en type som typisk rammer børn eller unge, men som stadig kan ses hos voksne fra tid til anden. Denne type af hårtab viser sig oftest som pletter uden hårvækst i hovedbunden, men det kan også ramme andre områder som øjenbryn, ben, skæg eller armene. Udbruddene sker ofte pludseligt og det tager normalt op mod 6-12 måneder for håret at vokse ud igen på de skaldede pletter. Der kan dog være det problem at de nye hår som vokser ud på de forhenværende skaldede pletter ser anderledes ud end resten af håret. Alopecia Areata kan betegnes som en autoimmun sygdom hvor kroppen går ind og angriber sine egne hårfollikler.

 • Håret vil typisk gro ud igen indenfor 6-12 måneder, så behandling er ikke en nødvendighed – det kan dog fremskynde processen.
 • Afhængigt af hvor slemt man er ramt, vil Alopecia Areata kunne bekæmpes med hårtab produkter som minoxidil eller steroide cremer.

Tinea Capitis (Hovedbundsringorm)

Denne form for hårtab, skyldes en svampeinfektion i hovedbunden, og er typisk noget man ser ramme børn i folkeskolealderen og det er noget der forsvinder igen i puberteten. Det ses meget sjældent hos vokse. Det kan både ramme dele af eller hele hovedbunden. Denne type hårtab vil kunne ses på de områder som er ramt af infektionen, hvor huden vil være rød og irriteret, med pus-fyldte sår. Sygdommen er smitsom kan sprede sig til andre ved kontakt. Behandlingen af hårtabet fra hovedbundsringorm vil afhænge af den specifikke infektion, og bør behandles i konsultation med en læge. Når infektionen er helbredt, vil håret gro ud normalt igen.

Traumatisk Alopecia

Denne form for hårtab kan opstå hvis der er for meget pres på hår fra f.eks. frisurer som kan svække eller skade håret. Det kan også fremkomme som konsekvens af behandlinger af håret som f.eks. hårfarvninger, blegninger eller permanenter. Sådan undgår du og/eller bekæmper du traumatisk alopecia:

 • Undgå at bruge skrappe produkter til hårstyling.
 • Undgå at farve eller blege dit hår, hvis du ser tegn på denne form for hårtab.

Trichotillomania

Der findes personer, som frivilligt vrider eller trækker deres hår fra hovedbunden, øjenbrynene eller deres øjenvipper. Det er en psykisk lidelse, som oftest ses hos børn. For at behandle denne type hårtab, bør man konsultere med en læge, da det oftest skyldes alvorlige psykiske tilstande såsom angst, depression eller stress.

Findes der en decideret behandling mod hårtab?

Lige meget hvilke type hårtab du døjer med, er faktum at det er noget som kan ramme både mænd og kvinder i alle aldersgrupper og uanset hvilken livsstil du lever efter. Heldigvis findes der i dag en lang række metoder til at bekæmpe hårtab- dog ingen decideret kur mod det. Hvis du døjer med nogle af de genetiske former for hårtab vil din eneste permanente løsning være at få foretaget en hårtransplantation, men der findes mange produkter på markedet – blandt andet dht-blockere og minoxidil-behandlinger, som kan få dit eget hår til at vokse mere, men det er sjældent noget der giver permanente løsninger mod f.eks. Androgen Alopecia, hvorfor du sandsynligvis vil være nødt til at blive ved med at bruge produkterne så længe du ønsker at opretholde den hårvækst som du kan få ved at bruge f.eks. 5% Minoxidil regelmæssigt.

Udover dht-blockere og minoxidil behandlinger, findes der også laser-stimulerende behandlinger som kan hjælpe med at stimulere hårfolliklerne. Igen er der tale om stimulerende behandlinger, hvorfor det er noget man vil komme til at skulle bruge i sin hverdag for at fastholde resultaterne. Dog kan der når man opnår et tilfredsstillende resultat skrues ned for hvor meget man bruger dem. På vores side vil du både kunne finde IGrow Laser Helmet og Theradome Laser Helmet, som er nogle af de bedste laserbehandlinger til brug hjemme som findes på markedet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev