Fri fragt på alle ordrer over 499kr*

Fuld tilfredshedsgaranti
Gælder for udvalgte mærker

Fri fragt ved køb over 499 kr*
til valgfri pakkeshop

Kunders databeskyttelse
Din data er sikker og beskyttet hos os

Hvad forårsager hudorme på næsen?

I modsætning til populære forestillinger om hudorme, er det ikke noget der opstår fordi du ikke har vasket dit ansigt ordentligt. Hudorme kan ses som en mild form for akne. Det er dog ikke helt det samme, da akne skyldes bakterien akne vulgaris, hvorimod hudorme skyldes oxideret talg og skidt i porerne. Når talget og skidtet kommer i kontakt med ilt, vil det automatisk blive mørkere – deraf det engelske navn "blackheads".

Problemet er noget som opstår hos rigtigt mange danskere, men det varierer meget fra person til person hvad det er der skyldes dem og hvad der skal gøres for at bekæmpe dem. Følgende faktorer kan være årsag til hudorme på næsen:

Hudplejeprodukter

Specielt næsen er modtagelig over for disse små hudorme, da huden på næseryggen har en højere koncentration af talgkirtler end resten af dit ansigt, hvilket kan føre til tilstopning af porerne på din næse. Makeup og hudplejeprodukter med kunstige farvestoffer eller parfumer kan også tilstoppe dine hårfollikler, hvilket kan betyde at hudorme dannes.

Hormoner

I takt med at det kvinder bliver ældre, specielt slutningen af 20’erne, vil omkring 33 procent udvikle hudorme på grund af et fald i deres østrogen-niveau. Dette fald i østrogen-niveauet, betyder at kroppen pludselig har mere testosteron end østrogen, hvilket betyder at talgkirtlerne begynder at producere mere talg, hvilket forøger risikoen for tilstoppede porer og udbrud.

Der er desværre ikke så voldsomt meget at gøre for at bekæmpe denne form for udbrud. Det eneste man kan gøre, er at holde det nede ved at bruge hudplejeprodukter som fjerner hudormene når de opstår. For eksempel har black masks vist sig meget effektive til dette formål.

Kun sove på den ene side

Hvis dine hudorme kun viser sig på den ene side af næsen, kan dine søvnvaner have en stor del af skylden. Friktionen som opstår når man gnider huden mod et pudebetræk hele natten kan føre til sved, irritation og i sidste ende kan disse faktorer betyde at der opstår flere hudorme.

Det er selvfølgelig rigtigt svært at ændre sine søvnvaner, så vi anbefaler i stedet at du sørger for at vaske dit sengebetræk en gang om ugen for så vidt muligt at undgå at der er skidt på det når dine porer åbner sig i løbet af nattens gnidning mod pudebetrækket.

Sved

Intense træningssessioner, voldsomme hedebølger og hvad der ellers får dig op og svede kan bidrage til udviklingen af hudorme. Sved kan tilstoppe dine porer, hvilket kan føre til hudorme og andre urenheder.

Hvis man træner meget eller generelt bare ofte kommer op og svede er der desværre ikke så meget man kan gøre ved dette. Vi anbefaler i stedet at man sørger for ikke at have makeup i ansigtet når man træner, da dette kan øge sandsynligheden for tilstopning af porerne når man sveder.

Medicin

Visse former for medicin kan øge chancen for at man udvikle hudorme. Specielt hormonregulerende mediciner som forstyrrer niveauet af østrogen og testosteron kan have en negativ effekt.

Der er, ligesom med problemet med hormonændringer, ikke så meget at gøre for at stoppe denne årsag. Man kan, som nævnt tidligere, i stedet forsøge at fjerne dem når de opstår med masker eller scrubs specielt udviklet til hudorme eller blackheads.

Anbefalede Produkter